Maandelijks archief: september 2013

De Isla

Het is een smeerboel en het stinkt. De enorme raffinaderij staat al bijna een eeuw lang Curaçao te vervuilen. Vonden in de jaren vijftig nog 10.000 mensen werk bij de raffinaderij, die destijds van Shell was, tegenwoordig zijn het er nog geen duizend. Het belang voor de werkgelegenheid is dus stevig geslonken. Toch blijft de Curaçaose overheid vasthouden aan deze stinkende industrie en durft Nederland er niks van te zeggen, omdat ze vooral niet voor neokolonist wil worden uitgemaakt.

De oude joodse begraafplaats wordt 'ingekapseld' door de raffinaderij.

De oude joodse begraafplaats Beth Haim wordt ‘ingekapseld’ door de raffinaderij.

Het belang voor de werkgelegenheid is dus stevig geslonken. Toch blijft de Curaçaose overheid vasthouden aan deze stinkende industrie en durft Nederland er niks van te zeggen, omdat ze vooral niet voor neokolonist wil worden uitgemaakt.

Van de hand van collega Nico de Fijter verscheen op 30 september in Trouw het eerste deel van een tweeluik over de olieraffinaderij, die op het eiland kortweg Isla wordt genoemd. Daaruit blijkt dat er geen duidelijke visie is omtrent de toekomst van deze vervuiler. En dat terwijl de smerige dampen die de Isla regelmatig uitstoot bewezen schadelijk zijn voor de omwonenden.

Al jaren vecht de SMOC (stichting Schoon Milieu op Curaçao) voor strikte handhaving van de milieuregels, maar er gebeurt niets. De Isla kan ongegeneerd zijn gang gaan. Soms, als het echt erg wordt, moeten de scholen in de omgeving hun deuren sluiten.

Er is een alternatief, gepresenteerd door GreenTown Curaçao. Zij propageren schoonmaak van het hele terrein, waarna er een groene stadswijk kan worden gebouwd met trekkers als een stadion, een jachthaven en/of een groot concertgebouw. Volgens GreenTown Curaçao zou dit op den duur tussen de 10.000 en de 15.000 banen opleveren. Misschien wel erg optimistisch, maar altijd beter dan die schamele 1000 mensen die nu bij de Isla werken.    Terug naar DitzSchrijft.nl

 

 

The Burren

Het schitterende natuurpark The Burren (in west-Ierland) wordt nog boeiender wanneer je een wandeling maakt met Tony Kirby. Ooit studeerde de in Limerick geboren Kirby Engels en Frans Tony Kirbyin Dublin, maar sinds enkele jaren wandelt hij liever door The Burren, waar hij op een prettige manier zijn kennis spuit over geologie, flora, fauna, geschiedenis en wat al niet meer.

Zo declameert deze veelzijdige man tijdens de wandeling met verve een of meer gedichten; van de Ierse Nobelprijswinnaar Seamus Heany bijvoorbeeld. Informatie over de begeleide wandelingen op zijn website: heartofburrenwalks.com.  Terug naar DitzSchrijft.nl

Koninkrijksjeugdparlement

Nederlanders weten weinig van de koninkrijksdelen overzee. Alleen bij corruptie, politieke schandalen of orkanen willen de media er wel aandacht aan besteden, maar over het algemeen laten ze de eilanden lelijk links liggen.

Het Comité Koninkrijksrelaties (www.comitekoninkrijksrelaties.org) probeert daarin onder leiding van Pieter van Vollenhoven en oud-gouverneur van de Antillen Jaime Saleh verandering te brengen. Getuige de als vanouds schaarse aandacht voor de eilanden in de media lijken ze  nog geen succes te boeken, maar misschien moeten we geduld hebben. Het comité doet namelijk erg zijn best om de jeugd erbij te betrekken en zoals we weten heeft de jeugd de toekomst.

Zo vonden er uitwisselingen plaats tussen leerlingen van Nederlandse en Curaçaose scholen en in mei 2014 vindt er een Koninkrijksjeugdparlement plaats op Sint Maarten (www.kingdomyouthparliament.org). Dan zullen vijftig jongeren van 16-23 jaar uit alle delen van het Koninkrijk bij elkaar komen en debatteren. Onderwerpen? Wat het Koninkrijk nu concreet inhoudt, vooral als het gaat om scholing, werk, cultuur en veiligheid.

Het Koninkrijksjeugdparlement is een officieel onderdeel van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Terug naar DitzSchrijft.nl

Dierenwet op Curaçao?

Ook kleine nieuwtjes zijn belangrijk. Bijvoorbeeld dat een aantal dierenbeschermers op Curaçao het heft in eigen hand heeft genomen en bezig is een dierenwelzijnswet op te stellen. In een later stadium willen ze die aan de regering van Curaçao aanbieden.

Enerzijds een uitstekend idee, want dieren hebben op het eiland niet bepaald de prioriteit. Honden aan de ketting, stenen gooien naar leguanen en jonge katjes langs de weg, je komt het herhaaldelijk tegen.

Anderzijds kun je je afvragen of zo’n wet wel te handhaven is. Want wie nu de dierenbescherming of de politie belt, wanneer een hond bijvoorbeeld duidelijk hongerig aan de ketting ligt, krijgt niet altijd de gewenste actie. Er is domweg te weinig personeel.

Even afwachten dus of dat wel iets wordt, met die dierenwetgeving. Zolang je op Curaçao nog ongestraft door rood licht kunt rijden, is het de vraag of de politie dan wel optreedt tegen dierenmishandeling. Terug naar DitzSchrijft.nl

Porto Marie

Porto MarieOp zondag 8 september 2013 presenteerde Uitgeverij In de Knipscheer enkele nieuwe boeken. Daaronder viel ook het boek Porto Marie van wijlen Els Langenfeld. Eerder dit jaar had het Curaçaose publiek in de Mongui Maduro Bibliotheek al kennis kunnen nemen van Porto Marie, waarin Langenfeld drie historische, zeer lezenswaardige verhalen vertelt over de plantage Porto Marie. De auteur overleed tien dagen later aan kanker, op 9 jun i 2013.

Els Langenfeld dacht genuanceerd over de slavernij op Curaçao, wat haar niet door iedereen in dank werd afgenomen. Maar zij baseerde haar mening op archiefstukken, waar zij als geen ander in thuis was. Kort voor haar overlijden interviewde ik haar over dit boek en haar ideeën over slavernij voor het dagblad Trouw: Els Langenfeld Trouw 1  Els Langenfeld Trouw2  Terug naar DitzSchrijft.nl

Hopoogst

Er wordt aardig wat bier gedronken en gebrouwen in Nederland. Toch is de Zuid-Limburgse brouwerij Gulpener de enige die voor het brouwen van bier hop en graan van eigen bodem gebruikt. Een deel van de hop is biologisch en de hopplantages die Gulpener vlakbij het dorp Gulpen heeft zijn jaarlijks goed voor 28,5 miljoen glazen bier. Gulpener HoptuinOp zondag 15 september vindt de Gulpener Hopoogst plaats. Medewerkers, familie en vrienden van de brouwerij plukken de hop, en van 12-18 uur vindt in een feesttent in Reijmerstok het jaarlijkse Hopfestival plaats met muziek, kinderactiviteiten, proeven van lokale producten en de uitverkiezing van de Hopkoningin 2013. De toegang is gratis. www.gulpener.nl Voor een leuke fietstocht in deze omgeving: fietsen bij Gulpen

Terug naar DitzSchrijft.nl

 

Zaden oogsten

Hoewel de oogstmaand (augustus) al voorbij is, vallen er deze maand nog wel zaden te oogsten. Vooral leuk als je zeldzame en moeilijk verkrijgbare planten in je tuin hebt staan. Bovendien kun je de zaden met andere verzamelaars ruilen en zo je assortiment een- en tweejarigen uitbreiden.

Daarom kijk ik elke week met spanning naar de Engelwortel (Angelica gigas),

Uitgebloeide bloemschermen van de Engelwortel.

Uitgebloeide bloemschermen van de Engelwortel.

want een tuinvriend wil daar zaden van hebben. En ikzelf eigenlijk ook, want ik zie nog nergens in mijn tuin zaailingen van deze tweejarige plant staan.

Voor Groei&Bloei (nummer 9, 2013) schreef ik een artikel over het oogsten van zaden. Daarvoor interviewde ik Chris Kleinsman, lid van Groei&Bloei afdeling Almelo en een verwoed zaaier van tuinplanten. Volgens hem is het simpel: “Een plant wil van zijn zaden af wanneer ze rijp zijn. Dan pas gaat de zaaddoos open en kun je zaad oogsten. Niet eerder”

Een goed voorbeeld is volgens hem de papaver. “Boven op de zaaddoos zit een stempel en als de zaden gaan rijpen, vindt er een soort uitdrogingsproces plaats, waarbij de puntjes van de stempel omhoog gaan staan. Op een gegeven moment ontstaan er gaatjes in de zaaddoos. Dat is het teken dat de zaden rijp zijn en dan kun je oogsten. Knip de zaaddoos af en zet hem omgekeerd in een glas, zodat de zaadjes er vanzelf uit vallen.”

Hij erkent dat het niet altijd zo gemakkelijk gaat. Bij schermbloemigen zoals de Angelica gigas zijn niet alle zaden tegelijk rijp. “In dat geval neem ik een plastic bakje mee de tuin in, dat ik onder het zaadscherm houd. Vervolgens tik ik de schermen tegen de binnenkant van het bakje en dan vallen de rijpe zaden vanzelf af. De rest blijft zitten.”

Daarom tik ik nu regelmatig tegen het uitgebloeide bloemscherm van de Engelwortel. Maar die wil nog niet van zijn zaden af. Het enige wat ik tot nog toe oogstte was een beetje stof.                                 Terug naar DitzSchrijft.nl