Categorie archief: Tuinen

Tuinenreis Kent

Het is natuurlijk heel klassiek: een tuinenreis door Kent en Sussex. Maar als je zo’n reis mag maken om er voor Plus Magazine een artikel over te schrijven, zeg je natuurlijk geen nee.

De blauw met gele borders van West Dean Gardens

De blauw met gele borders van West Dean Gardens

En als dan ook de zon nog schijnt, kan zo’n reis niet meer stuk. De reportage erover verscheen deze maand in Plus. Hierbij alvast een paar foto’s van eigen hand. Beide zijn genomen in West Dean Gardens.   Terug naar DitzSchrijft.nl

De schitterende, ruim 100 meter lange pergola van West Dean Gardens

De schitterende, ruim 100 meter lange pergola van West Dean Gardens

Nieuwe klimplant ontdekt op Statia

Sint Eustatius (Statia) is maar 21 km2 groot, maar heeft nu al twee endemische klimplanten. Eerst werd in 1994 de Statiaanse morning glory (Ipomea sphenophylla) herontdekt. statia morning gloryDeze lilabloeiende winde die alleen op Sint Eustatius te vinden was, werd als uitgestorven beschouwd nadat men de plant voor het laatst in 1894 en 1905 had gezien. Inmiddels wordt de plant in de botanische tuin van Statia gekoesterd.

Onlangs werd een nieuwe plant ontdekt, namelijk de Gonolobus aloiensis, ook een klimmer. De bloemen zijn niet zo spectaculair als Gonolobus aloiensisdie van de Statiaanse winde, maar het is wel bijzonder dat er alweer een endemische soort aan de flora van Statia kan worden toegevoegd. De naam Aloi verwijst naar de Arowakkennaam voor Statia.                                    Terug naar DitzSchrijft.nl

Zaden oogsten

Hoewel de oogstmaand (augustus) al voorbij is, vallen er deze maand nog wel zaden te oogsten. Vooral leuk als je zeldzame en moeilijk verkrijgbare planten in je tuin hebt staan. Bovendien kun je de zaden met andere verzamelaars ruilen en zo je assortiment een- en tweejarigen uitbreiden.

Daarom kijk ik elke week met spanning naar de Engelwortel (Angelica gigas),

Uitgebloeide bloemschermen van de Engelwortel.

Uitgebloeide bloemschermen van de Engelwortel.

want een tuinvriend wil daar zaden van hebben. En ikzelf eigenlijk ook, want ik zie nog nergens in mijn tuin zaailingen van deze tweejarige plant staan.

Voor Groei&Bloei (nummer 9, 2013) schreef ik een artikel over het oogsten van zaden. Daarvoor interviewde ik Chris Kleinsman, lid van Groei&Bloei afdeling Almelo en een verwoed zaaier van tuinplanten. Volgens hem is het simpel: “Een plant wil van zijn zaden af wanneer ze rijp zijn. Dan pas gaat de zaaddoos open en kun je zaad oogsten. Niet eerder”

Een goed voorbeeld is volgens hem de papaver. “Boven op de zaaddoos zit een stempel en als de zaden gaan rijpen, vindt er een soort uitdrogingsproces plaats, waarbij de puntjes van de stempel omhoog gaan staan. Op een gegeven moment ontstaan er gaatjes in de zaaddoos. Dat is het teken dat de zaden rijp zijn en dan kun je oogsten. Knip de zaaddoos af en zet hem omgekeerd in een glas, zodat de zaadjes er vanzelf uit vallen.”

Hij erkent dat het niet altijd zo gemakkelijk gaat. Bij schermbloemigen zoals de Angelica gigas zijn niet alle zaden tegelijk rijp. “In dat geval neem ik een plastic bakje mee de tuin in, dat ik onder het zaadscherm houd. Vervolgens tik ik de schermen tegen de binnenkant van het bakje en dan vallen de rijpe zaden vanzelf af. De rest blijft zitten.”

Daarom tik ik nu regelmatig tegen het uitgebloeide bloemscherm van de Engelwortel. Maar die wil nog niet van zijn zaden af. Het enige wat ik tot nog toe oogstte was een beetje stof.                                 Terug naar DitzSchrijft.nl