Maandelijks archief: april 2014

Oranje op Curaçao

Oranje gevel CuraçaoVandaag vieren we de eerste Koningsdag. Althans in Nederland. Op Curaçao vieren ze het als vanouds op 30 april, omdat daar ook 1 mei een feestdag is. Wel zo handig, twee feestdagen achter elkaar.

Maar de oranjeliefde is er even groot, zo niet groter dan in Nederland. Na het nieuws van de aanstaande troonswisseling vorig jaar grepen redactie en directie van de Papiamentstalige krant Ultimo Noticia meteen de verfpot voor een feestelijke aankleding van hun historische pand. Met dit fraaie resultaat.  Terug naar DitzSchrijft.nl

 

Dan maar een E-Bike

Het Duitse Goslar, aan de rand van de Harz is een beeldschoon stadje Goslarmet een keur aan vakwerkhuizen. Maar we wilden ook wel iets van de omgeving zien, het liefst per fiets. Dus togen we naar Hans Speed, de enige zaak die fietsen zou verhuren. Deze winkel zegt vanaf 10 uur open te zijn, maar was om 11 uur nog steeds gesloten. Gelukkig zagen we vlakbij een andere fietsenzaak – de firma Ansorge – die alleen e-Bikes verhuurde. Dat bleek een goede keuze, want de heuvels zijn met een gewone fiets weliswaar ook te beklimmen, de luxe van een accu die met je mee trapt, is natuurlijk nooit weg.

Dus daar gingen we dan langs zoet geurendfietsen Goslar koolzaad en door de bossen van de Harz. Bij de VVV hadden we een brochure ontvangen met diverse fietsroutes. Gratis, maar volgende keer betalen we liever. De routebeschrijving was af en toe zo beroerd, dat we er zonder links en rechts navragen niet uitkwamen. Dat kan beter. Desondanks was het een zeer aangename fietstocht. Als ze volgende keer nog geen knooppuntensysteem hebben, kopen we een goede kaart. Terug naar DitzSchrijft.nl

Statia wil zijn wc terug

Sint Eustatius wil de Rijksvertegenwoordiger in Caribisch Nederland, Wilbert Stolte, niet zomaar laten gaan. Of hij zich maar aan zijn belofte wil houden en zorgen dat de schade aan een 18e-eeuwse muur met aangrenzend gemakhuisje op het eiland wordt hersteld. De suggestie komt van de St. Eustatius Monuments Foundation.

Stolte stapt per 1 mei vervroegd op. Hij werd in 2011 aangesteld om toezicht te houden op de integriteit van de bestuurders overzee, maar kwam vervolgens zelf in opspraak.

Op St. Eustatius nam men al afscheid van hem. Maar de

Walter Hellebrand bij de vernielde, historische muur.

Walter Hellebrand bij de vernielde, historische muur.

Monumentenstichting had nog een appeltje met hem te schillen. Want waarom was de gescheurde en omgevallen historische muur met 18e-eeuws gemakhuisje, midden in het beschermde stadsgezicht van Oranjestad, nog niet gerestaureerd? Bouwbedrijf MNO Vervat had deze tijdens de aanleg van de waterleiding flink beschadigd en in 2012 verzekerde Stolte dat die schade vergoed zou worden.

Walter Hellebrand, directeur van de Monumentenstichting: “Het zou een werkelijk positief gebaar zijn van Stolte en een blijvende nalatenschap van zijn functioneren als hij bewerkstelligt dat dit bijzondere historische bouwwerk wordt hersteld. Het gemak is één van slechts vier overgebleven bakstenen buitenprivaten op het eiland.”

De aanleg van de waterleiding werd gefinancierd met geld van de Europese Unie. Deze gelden werden lokaal gefaciliteerd door USONA (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen), waarvan Stolte van 2008 tot 2011 penningmeester was.  Terug naar DitzSchrijft.nl

 

Doe wat aan Otrobanda!

In december 2013 schreef ik over de roman Verkiezingsdans van Jopi Hart. Behalve boeken schrijven doet Jopi nog veel meer. Hij is een echte Otrobandista en zet zich al jaren in voor het behoud van de wijk Otrobanda, die eind 17e eeuw geleidelijk aan groeide.

zo zien nog te veel huizen in Otrobanda eruit

zo zien nog te veel huizen in Otrobanda eruit

Namens de Fundashon Sirbi Komunidat roept hij de politiek nu op om geen nieuwe huizen te bouwen bij het landhuis Wechi, aan de Weg naar Westpunt. En hij heeft gelijk. Het is een stuk ongerepte natuur dat veel te ver van de stad ligt.

Jopi plaatst de huizenbouw in een breder perspectief. Ik citeer: “Om werk te scheppen moet de economie groeien. Om de economie te doen groeien moet er geïnvesteerd worden in activiteiten die inkomens genereren. Een van deze activiteiten is de bouw en onderhoud van gebouwen. Een andere activiteit is het toerisme, dat ook bijdraagt aan onderhoud en constructie, naast dienstverlening in de wijdste zin van het woord. Al deze activiteiten zijn met elkaar verbonden.”

Maar zo kan het ook

Maar zo kan het ook

“Een voorbeeld: wanneer een historisch pand in het stadscentrum wordt onderhouden, schept dit werk in de bouw en verhoogt daarbij meteen het historische aspect van de stad waardoor ook een bijdrage wordt geleverd aan het toeristisch product. Dit schept werkgelegenheid in het toerisme en meer inkomen voor de werkende bevolking. In plaats van huizen te bouwen buiten de stad, concentreren wij ons op onderhoud van onze historische stad, bouwen we woningen en appartementen in de binnenstad, zodat er meer werkgelegenheid wordt geschapen, wat meer inkomen oplevert, er meer mensen in de stad verblijven, die meer inkopen doen, en er daardoor meer leven in de brouwerij komt. Zelfs transportkosten worden minder wanneer men in de stad woont en werkt.”

Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Terug naar DitzSchrijft.nl Zie ook: monumentenverval Curaçao

Langneusvleermuizen vliegen naar Venezuela

Sinds ik op Curaçao ’s nachts op pad ben geweest met een vleermuizenonderzoekster, heb ik een passie voor vleermuizen

Langneusvleermuis

Langneusvleermuis

ontwikkeld. Het zijn kleine beestjes, die al van het minste of geringste schrikken en door veel mensen eng gevonden worden. Ten onrechte trouwens.

Nu blijkt dat die vliegende muisjes forse afstanden kunnen afleggen. Vorige maand zijn vier Langneusvleermuizen (Leptonycteris curasoae), die op Aruba en Bonaire waren geringd, in Venezuela gevangen door een team van wetenschappers. Dat gebeurde onder leiding van Dr. Jafet Nassar van het Venezolaanse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek dicht bij de stad Coro in de staat Falcón. Er waren altijd wel vermoedens dat vleermuizen verder kwamen dan hun eigen eiland, maar nu is er dus zekerheid.

Deze vangsten tonen aan dat het niet gaat om gescheiden populaties voor de eilanden en het vasteland, maar dat er een meta-populatie is voor de gehele eco-regio.

De ontdekking is het resultaat van meer dan vijf jaar  wetenschappelijk onderzoek door STINAPA Bonaire, CARMABI, Arikok National Park (verenigd in ‘The Bat Conservation Program of the ABC islands PPRABC), het Venezolaanse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek en een lange lijst vrijwilligers en ondersteunende organisaties. Meer dan 6000 individuele vleermuizen zijn gevangen en geringd.   Terug naar DitzSchrijft.nl

Tuinenreis Kent

Het is natuurlijk heel klassiek: een tuinenreis door Kent en Sussex. Maar als je zo’n reis mag maken om er voor Plus Magazine een artikel over te schrijven, zeg je natuurlijk geen nee.

De blauw met gele borders van West Dean Gardens

De blauw met gele borders van West Dean Gardens

En als dan ook de zon nog schijnt, kan zo’n reis niet meer stuk. De reportage erover verscheen deze maand in Plus. Hierbij alvast een paar foto’s van eigen hand. Beide zijn genomen in West Dean Gardens.   Terug naar DitzSchrijft.nl

De schitterende, ruim 100 meter lange pergola van West Dean Gardens

De schitterende, ruim 100 meter lange pergola van West Dean Gardens