Maandelijks archief: november 2013

Koning Willem-Alexander met lege handen

Het koninklijk bezoek aan Sint-Eustatius verliep minder vlekkeloos dan gedacht. De gezaghebber van het eiland (zeg maar de burgemeester) blokkeerde op het allerlaatste moment de opening van de slavernijtentoonstelling door het koninklijk paar. Heel pijnlijk, aldus Walter Hellebrand, secretaris van de Statiaanse Historical Foundation en curator van de expositie. “Koning Willem-Alexander stond al klaar voor de opening.”

Voor koning Willem-Alexander viel er geen expositie meer te openen, dat had de gezaghebber van Sint-Eustatius kort tevoren voorkomen.

Voor koning Willem-Alexander viel er geen expositie meer te openen, dat had de gezaghebber van Sint-Eustatius kort tevoren voorkomen.

Volgens Hellebrand probeerde gezaghebber Berkel van meet af aan de tentoonstelling ter herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij buiten het koninklijk bezoek van vorige week te houden. Uiteindelijk stond het toch op het programma.

De koning zou bij het museum van twee Statiaanse kinderen een tak van de flamboyantboom aangereikt krijgen, om deze boven de deur van een herbouwde slavenhut te plaatsen. “Zo herdenken Statianen jaarlijks de afschaffing van de slavernij. De flamboyant bloeit in juli, de maand waarin de slavernij werd afgeschaft.”

Toen koning en koningin door de voorzitter van de Historical Foundation naar de slavenhut werden gebracht, bleek daar dat de tak al boven de deur hing. “Iemand van het kabinet van de gezaghebber had dat een paar minuten eerder laten doen met de mededeling dat dit programmaonderdeel was geschrapt. Maar de koning en de koningin wisten van niks, die hadden erop gerekend.”

De Historical Foundation heeft geen idee wat de beweegredenen van de gezaghebber waren, maar vond het uiterst pijnlijk voor de koning, die nu met lege handen voor de slavenhut stond. Terug naar DitzSchrijft.nl

Músika Curaçao in de pers

Boekomslag MúsikaDe Volkskrant besteedde een groot artikel aan ons boek over Curaçaose muziek en musici. Zie: Volkskrant Músika

Ook een berichtje in de Almelose pers: artikel Músika Curaçao Het boek kost 38 euro en is te bestellen via sinaya.wolfert@gmail.com.

Op donderdag 28 november 2013 besteedt Caraïbisch Vers in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Zuidoost aandacht aan dit boek. Terug naar DitzSchrijft.nl

Dokter Deen

Vrijdag 29 november is “Achter de schermen bij Dokter Deen” op Ned1 te zien, op maandag 2 december begint een nieuwe aflevering van deze

Markoesa Hamer tijdens de opnames voor Dokter Deen op Vlieland

Markoesa Hamer tijdens de opnames voor Dokter Deen op Vlieland

populaire serie. Eerder dit jaar interviewde ik op Vlieland “dochter Isa”, de actrice Markoesa Hamer. Tussen de opnames door fietsten we over het eiland. Zie: Dokter Deen Trouw  Terug naar DitzSchrijft.nl  Zie ook: www.markoesahamer.com.

Toeristisch Curaçao

letters Curaçao

In de Reisgids van de Consumentenbond verscheen in nummer 6/2013 een reportage van mijn hand over Curaçao. De nadruk ligt op architectuur, geschiedenis en landhuizen, maar uiteraard ontbreken ook de leuke baaien en lunchplekken niet.                         Zie: Curaçao Reisgids 2013   Terug naar DitzSchrijft.nl