Maandelijks archief: augustus 2013

Geen schoolboeken

Op Curaçao zijn de leerlingen van de middelbare scholen in alle staten. Er zijn namelijk onvoldoende schoolboeken, waardoor docenten noodgedwongen lesgeven uit gekopieerde lesboeken. De leerlingen vinden dat zo irritant, dat ze afgelopen week het verplichte schooluniform thuislieten en uit protest in het zwart naar school gingen.

De boosdoener is de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), die voor de boeken moet zorgen. Of eigenlijk wijlen Helmin Wiels, die het “gratis onderwijs” heeft doorgedrukt waardoor SSC nu ineens de levering van de schoolboeken op haar bordje heeft gekregen.

De SSC is ook in Nederland actief. Zie daarvoor mijn artikel in Dagblad Trouw van 19 augustus 2013: Bursalen in NL

Terug naar DitzSchrijft.nl

1795 Slavenopstand Curaçao

Vandaag wordt op Curaçao de Grote Slavenopstand van 1795 herdacht. Morgen (en zondag 25 augustus) zal voor de 15e keer de jaarlijkse ‘Ruta Tula’ worden gelopen, een herdenkingstocht langs historische plekken van deze opstand, waarvan Tula de leider was. Daaraan zal ongetwijfeld ook Giovanni Abath weer deelnemen, die in de speelfilm Tula the Revolt (2013) een van de leiders van de opstand speelt.

Opname van de film Tula The Revolt, november 2012

Opname van de film Tula The Revolt met acteur Derek de Lint, november 2012.

Het uitkomen van deze film is belangrijk, omdat op die manier meer Nederlanders kennis kunnen nemen van hun gezamenlijke geschiedenis.

Voor de achtergronden van deze opstand, zie mijn artikel over de film in Trouw:                         Artikel Tula inTrouw

Terug naar DitzSchrijft.nl

 

De Vlaamse Westhoek

Wat zijn er dichtbij Nederland toch een mooie en rustige streken te vinden. Neem de Belgische Westhoek. Dat dit het dunst bevolkte gebied van heel Vlaanderen is, merk je goed wanneer je er met de fiets doorheen rijdt: rustige weggetjes en nauwelijks autoverkeer.

Een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in de Westhoek

Een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in de Westhoek

De streek was het middelpunt van het rauwe oorlogsgeweld tussen 1914 en 1918. Maar dat merk je pas wanneer je een van de 170 oorlogsbegraafplaatsen tegenkomt. En aan het feit dat er zo weinig bomen staan: de bomen die er begin 19e eeuw nog stonden, zijn allemaal gekapt voor de bouw van loopgraven.                              Terug naar DitzSchrijft.nl

Weg met de geiten

Stuur de geiten weg en de bomen en planten schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat bleek op het eilandje Klein Bonaire, voor de kust van Bonaire. Ooit was dit 7 km² kleine eilandje bebost. Van al die bomen lieten de Hollanders, die Bonaire in 1636 innamen, weinig over. Roekeloos kapten ze bijna al het groen, waarna een orkaan in 1859 de rest wegvaagde. Bomen die daarna nog opkwamen, werden door loslopende geiten met de grond gelijkgemaakt.

Maar sinds de lokale natuurbeschermingsorganisatie Stinapa de geiten van het eiland heeft weggehaald, komt er weer het een en ander op. Daarbij heeft Stinapa het eiland een handje geholpen. Vanaf 2006 zijn vooral inheemse bomen aangeplant die schaars zijn en het gevaar lopen helemaal te verdwijnen.

bonaireOnlangs heeft ook de Koninklijke Landmacht een steentje bijgedragen aan de herbebossing van Klein Bonaire. Er werden gaten gegraven (zie foto), compost gemaakt en nieuwe bomen aangeplant. Zo keert het hoge groen langzaam terug.

Inmiddels is ook de Treurduif alweer gesignaleerd op Klein Bonaire. Nu de lora nog, ofwel de geelvleugelamazone. Deze papegaai komt alleen op Bonaire en Curaçao voor en was vroeger op Klein Bonaire te vinden.         Terug naar DitzSchrijft.nl