Overijssel Verwoord

Ren, Janina, ren! is niet het “Beste Overijsselse boek 2016” geworden, maar de organisatie van Overijssel Verwoord heeft ons wel een erg leuke avond bezorgd in de Odeon schouwburg in Zwolle. Marco Krijnsen, links op de foto, ging er met de prijs vandoor. Voor de uitreiking werd met alle vier genomineerden kort gesproken over hun roman. Wij vonden het al een hele eer dat we genomineerd waren.

Het juryrapport over Ren, Janina, ren!:  Janina Katz (1932) groeit gelukkig op in een Joods gezin in Polen. Als de nazi’s Polen bezetten, dwingt haar moeder Janina om te vluchten. Door onder te duiken overleeft alleen zij met haar vader de oorlog.

Het lukt de schrijvers om de lezer vanaf het begin te betrekken bij het verhaal, omdat het gaat over een gewone, herkenbare familie. Treffend zijn de beschrijvingen van de toename van de oorlogsdreiging. Je voelt als lezer de onderstroom van angst en wat het betekent om als joodse familie zelfs je buren niet meer te kunnen vertrouwen. Ondanks de oorlog blijf je als lezer achter met een deels goede afloop. Eenvoudig, maar goed geschreven.   Terug naar www.DitzSchrijft.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *