Maandelijks archief: augustus 2015

Politie NL werkt toch samen met Sint Maarten

Het spande erom: Sint Maarten was woedend omdat de Nederlandse politiechef elke samenwerking met de Sint-Maartense politie afwees. De politie zou te corrupt zijn voor samenwerking. Dat was tegen het zere been van Sint Maarten. Na spoedoverleg in Nederland kreeg Sint Maarten zijn zin: er wordt gewoon samengewerkt. Waarom Sint Maarten dat zo belangrijk vindt. lees je in mijn interview met de minister van justitie, Dennis Richardson: interview Richardson Trouw.

Terug naar www.DitzSchrijft.nl

19e-eeuwse Krankzinnigenzorg

Het was in de 19e eeuw geen pretje brochure DR Caprilesom krankzinnig verklaard te worden. Vanaf dat moment zat je op het Rif opgesloten, soms vastgebonden aan een ketting. De toestand van de krankzinnigen zou deerniswaardig zijn en pas toen David Ricardo Capriles in 1882 de leiding kreeg over het krankzinnigengesticht, kwam daar een klein beetje verandering in. Maar het bleef behelpen, zoals uit bijgaand artikel van mijn hand in de Curaçaose Ñapa blijkt: krankzinnigenzorg

Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Is Sint-Maarten corrupt?

Er is weer gedoe in de pers over Sint-Maarten. Zodra het woord corruptie valt, zijn de media er als de kippen bij, voor ander, “gewoon” nieuws is zelden plaats.

Trouw verzocht mij om de Sint-Maartense dennis richardsonminister van justitie, Dennis Richardson, te interviewen over de rel die is ontstaan. Lees dat interview plus een artikel van Han Koch dat op dezelfde pagina stond: trouw 20 aug 2015.

Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Mongui Maduro Library

Het historische landhuis Rooi Catootje heeft lange tijs als bibliotheek en archief gediend.

Het historische landhuis Rooi Catootje heeft lange tijd als bibliotheek en archief gediend.

MML

De gloednieuwe bibliotheek die in 2010 in gebruik werd genomen.

Een van de fraaiste bibliotheken/archieven van Curaçao is de Mongui Maduro Library. Salomon Abraham Levy Maduro, geboren in 1891 en beter bekend als Mongui, verzamelde al vanaf zijn veertiende jaar alles wat met de Antillen en het Jodendom te maken had. Hij had op een gegeven moment 500 documentatiemappen en in een notitieboekje, dat hij altijd bij zich droeg, noteerde hij de trefwoorden die daarbij hoorden.

Vanaf circa 1964 is Daphne Labega, voormalig directrice van de Openbare Bibliotheek op het eiland, begonnen met het catalogiseren van al zijn boeken, krantenknipsels, uitnodigingen, menukaarten en tijdschriften.

Intussen groeide de collectie door en dochter Ena Dankmeijer-Maduro en haar moeder Lou besloten in 1969 alles vanuit het woonhuis op Scharloo over te brengen naar het dan leegstaande landhuis Rooi Catootje, sinds midden 19e eeuw in bezit van de familie. In 1974 werd de bibliotheek ondergebracht in de stichting S.A.L. (Mongui) Maduro.

Ook het landhuis werd te klein en daarom werd besloten tot nieuwbouw. In 2010 opende Ena Dankmeijer naast het landhuis een gloednieuw bibliotheekgebouw. Pluspunt voor de onderzoekers: het hele gebouw is gekoeld. Nadeel? Je zit niet meer tussen en aan de historische meubelen te werken, zoals ik hier rond 2009: 037-2

Terug naar www.DitzSchrijft.nl