De Tene Korsou Limpi-straat

Het moest maar eens afgelopen zijn met de vervuilde wegen van Curaçao, vonden huisarts Alex Roose, brandweerman Luthwin Cicilia en Hendrik Ignacio. Samen ontdeden ze een twee kilometer lange straat van bermvuil. Vrijdag doopten ze deze straat de Tene Korsou Limpi-straat, ofwel: de Houd Curaçao Schoon-straat.

tene Korsou limpi2

Curaçao is berucht om de illegale vuilstort langs de kant van de weg. Hoewel veel supermarkten al geen plastic tasjes meer aanbieden, zie je het bekende witte plastic nog overal in de bermen en bij de stranden liggen. Geflankeerd door blikjes, flessen, plastic bekertjes en andere rotzooi zoals afgedankte ijskasten of wasmachines. De initiatiefnemers haalden alleen al in de Tene Korsou Limpi-straat meer dan honderd grote plastic zakken met vuilnis op.

Ze betrokken de nabije school, het Kolegio Santa Clara, bij hun project, door de leerlingen van groep 8 in 32 talen de tekst Houd Curaçao Schoon op evenzovele bordjes te laten schilderen. Een herinnering voor iedereen om geen blikjes, plastic bekertjes of bierflesjes op straat te gooien.

Toch lag er op de ochtend van de onthulling van het straatnaambordje alweer het nodige plastic en vuilnis langs de kant van de weg. Vechten tegen de bierkaai dus?

Alex Roose spreekt de pers, leerlingen van het Kolegio Santa Klara en belangstellenden toe.

Alex Roose spreekt de pers, leerlingen van het Kolegio Santa Klara en belangstellenden toe.

Roose: “Misschien, maar we hebben wel de kinderen van de school bereikt, door hen die bordjes te laten schilderen. Die hangen nu om de zoveel meter aan elektriciteitspalen. En we willen hiermee duidelijk maken dat dit zo echt niet langer kan. Er moet een wet komen die illegale vuilstort strafbaar maakt.”

De huisarts ziet de vuile wegen van het eiland niet alleen als schadelijk voor het toerisme, hij noemt ook het gevaar voor de volksgezondheid. “Vervuiling is veel slechter dan we denken. Het faciliteert ziektes zoals chikungunya, waarvan nu één op de vier Curaçaoënaars last heeft. De bestrijding van deze ziekte begint niet met het sproeien van muggengif over broedplaatsen, omdat muggen de ziekte overbrengen, maar met het voorkomen dat er broedplaatsen worden geschapen. Het voorkomen van vervuiling dus.”

De initiatiefnemers zijn zelf ook illegaal bezig geweest: de straatnamencommissie heeft de straat nog geen naam gegeven, dus de door hen gegeven naam is allesbehalve officieel. Desondanks hopen ze vurig dat de straat Tene Korsou Limpi-straat mag blijven heten.    Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *