Dag van de Vlag

Vandaag hebben alle Curaçaoënaars een vrije dag. Op 2 juli wordt namelijk de Dag van de Vlag gevierd, officieel genaamd: dia di himno i bandera (dag van het volkslied en de vlag).
Tegenwoordig is Curaçao een land en is een eigen vlag dus heel gewoon. Maar in 1983, toen de nieuwe vlag op 2 juli feestelijk werd gepresenteerd, was een vlag niet per se noodzakelijk. Curaçao maakte deel uit van de Nederlandse Antillen en dat land had al een vlag. Maar de eilanden wilden natuurlijk hun eigen identiteit uitdragen en zo werd in 1981 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een Curaçaose vlag.
vlag CuraçaoWinnaar van die wedstrijd was Maarten den Dulk met een symbolisch vlagontwerp:
De bovenste blauwe baan symboliseert de hemel, de onderste baan de zee die het eiland aan alle kanten omsluit. De blauwe kleur staat ook symbool voor de trouwhartigheid van het Curaçaose volk. De gele band verwijst naar de felle zon  en het vrolijke karakter van de Curaçaoënaar. De grote ster staat voor Curaçao en de kleine voor Klein-Curaçao. Tot slot verwijzen de vijf punten van de sterren naar de vijf continenten waar de verschillende bevolkingsgroepen van Curaçao vandaan komen. De sterren zijn tevens het symbool van vertrouwen, hoop en verwachting. De witte kleur ervan wijst op het streven naar vrede en geluk.   Terug naar DitzSchrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *