Maandelijks archief: februari 2016

Ena Dankmeijer-Maduro overleden

Zondag 7 februari overleed de Curaçaose Ena Dankmeijer-Maduro. Ze was bijna 96 jaar. Van haar erfenis geniet iedereen met belangstelling voor de eilanden: ze laat de Mongui Maduro Library achter.
Huwelijk Ena Maduro en Emile Dankmeijer, 2 aril 1946

Huwelijk Ena Maduro en Emile Dankmeijer, 2 april 1946

Alle ingrediënten waren aanwezig om van Dankmeijer een verwend nest te maken. Ze werd in 1920 op Curaçao geboren in een zeer welgestelde familie en was enig kind. Met haar ouders woonde ze in een kast van een huis op het chique Scharloo, ze had een eigen kindermeisje, een yaya, en werd in een auto met chauffeur gebracht als er ergens een feest te vieren viel.

Toch is Dankmeijer geen verwend kind geworden. Integendeel, ze heeft de tweede helft van haar leven keihard gewerkt om de boekenverzameling van haar vader uit te breiden en te conserveren. Boeken over de Antilliaanse eilanden en over de Joodse geschiedenis. Al met al een collectie waarop menig bibliothecaris in het koninkrijk jaloers is.

Haar kapitaal benutte ze om een gloednieuw gebouw neer te zetten naast het familielandhuis Rooi Catootje. Dat werd in 2010 geopend, op haar 90e verjaardag. In dat moderne pand met veel glas liggen en staan nu de duizenden boeken, de krantenknipsels, de tijdschriften, de uitnodigingen en de programmaboekjes van theater- en muziekvoorstellingen. En dat alles is gratis toegankelijk voor elke geïnteresseerde.

Nee, verwend was mevrouw Dankmeijer bepaald niet en met de bibliotheek en haar verzamelwoede laat ze een unieke bibliotheek achter.   Terug naar www.DitzSchrijft.nl

 

 

Opereren aan het Waaigat

Sanatorium Scharloo

Sanatorium Scharloo

In 1911 had de Curaçaose arts Philip de Haseth Möller de durf om een miniziekenhuisje te openen aan het Waaigat op Scharloo (nu het Maritiem Museum). Het bestond tot 1923. Een dikke tien jaar later opende zijn collega Pieter Hendrik Maal in het huidige Avila Beach Hotel de Thelmakliniek, ook met volledig uitgeruste operatiekamer. Ongetwijfeld een enorm verschil met het nieuwe Sint Elisabeth Hospitaal dat nu op Curaçao verrijst. Zie voor het artikel dat ik hierover schreef in de Ñapa van 30 januari 2016: Artikel klinieken Ñapa Terug naar www.DitzSchrijft.nl