Maandelijks archief: juli 2014

Illegaal wapen? Lever het in!

Fasten your seat belts, zei de Curaçaose minister van justitie Nelson Navarro vorig jaar bij zijn aantreden tegen het legertje criminelen op het eiland. Nou, dat hebben ze gedaan, maar niet zoals Navarro had bedoeld. Vorige week werd er op de luchthaven een bendeoorlog uitgevochten. Te midden van aankomende toeristen vonden twee bendeleden in een regen van kogels de dood, zes omstanders raakten gewond waarna de daders met volle vaart wegreden, dwars door de barrières van de luchthaven.

wapens curaçaoEen paar dagen later klonk er weer harde taal: Ta basta awor (Nu is het genoeg). Justitie nam concrete maatregelen zoals preventieve fouillering van burgers en ondersteuning voor de politie van de Curaçaose militie en het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC). Als klap op de vuurpijl kondigde het openbaar ministerie aan dat iedereen tot en met eind augustus zijn illegale vuurwapen ongestraft kan inleveren en daarvoor 100 gulden mag incasseren (ca €40).

Het Antilliaans Dagblad meldde direct smalend dat een beetje crimineel voor 100 gulden zijn wapen niet zou inleveren. “Zij verdienen met de handel in drugs in een fractie van een seconden meer dan wij met z’n allen in een heel jaar.”

Toch werden er op de tweede dag al vier wapens ingeleverd, inclusief enkele kogels. Maar of dit helpt tegen de criminaliteit is nog maar de vraag. Want het AD heeft gelijk, de echte criminelen zijn wel gek om afstand te doen van hun wapens. Eind augustus kunnen we de balans opmaken.    Terug naar DitzSchrijft.nl

Nederland schoffeert Aruba

Soms begrijp je de Nederlandse politici niet. Hebben ze in het koninkrijk één eiland – Aruba – dat dol is op Nederland, graag met Nederland samenwerkt en geen geld wil krijgen van Nederland, en wat doet de politiek? Zich bemoeien met de financiële autonomie van dat eiland. Het zou volgens Nederland wel eens failliet kunnen gaan, als het financiële beleid zo wordt voortgezet. Tja, jammer, maar in 1954 is nu eenmaal afgesproken dat elk land binnen het koninkrijk zijn eigen binnenlandse beleid mag bepalen.kaart aruba

Een compromis leek gevonden in een commissie met daarin leden van zowel Aruba als Nederland, die samen nog eens goed naar die begroting zouden kijken. Maar binnen een week bleek dat Nederland geen Arubanen in de commissie wilde. Toen brak de hel los en ging premier Mike Eman in hongerstaking, ongetwijfeld een unicum.

Dat duurt nu al zes dagen en er lijkt nog geen schot in de zaak te zitten. De ministers Plasterk en Rutte houden de poot stijf, want toegeven dat ze fout zitten is natuurlijk wel moeilijk. Dát ze fout zitten, is overduidelijk. Zie mijn interview in Trouw met staatsrechtsgeleerde Arjen van Rijn: interview Van Rijn     Terug naar DitzSchrijft.nl

Dag van de Vlag

Vandaag hebben alle Curaçaoënaars een vrije dag. Op 2 juli wordt namelijk de Dag van de Vlag gevierd, officieel genaamd: dia di himno i bandera (dag van het volkslied en de vlag).
Tegenwoordig is Curaçao een land en is een eigen vlag dus heel gewoon. Maar in 1983, toen de nieuwe vlag op 2 juli feestelijk werd gepresenteerd, was een vlag niet per se noodzakelijk. Curaçao maakte deel uit van de Nederlandse Antillen en dat land had al een vlag. Maar de eilanden wilden natuurlijk hun eigen identiteit uitdragen en zo werd in 1981 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een Curaçaose vlag.
vlag CuraçaoWinnaar van die wedstrijd was Maarten den Dulk met een symbolisch vlagontwerp:
De bovenste blauwe baan symboliseert de hemel, de onderste baan de zee die het eiland aan alle kanten omsluit. De blauwe kleur staat ook symbool voor de trouwhartigheid van het Curaçaose volk. De gele band verwijst naar de felle zon  en het vrolijke karakter van de Curaçaoënaar. De grote ster staat voor Curaçao en de kleine voor Klein-Curaçao. Tot slot verwijzen de vijf punten van de sterren naar de vijf continenten waar de verschillende bevolkingsgroepen van Curaçao vandaan komen. De sterren zijn tevens het symbool van vertrouwen, hoop en verwachting. De witte kleur ervan wijst op het streven naar vrede en geluk.   Terug naar DitzSchrijft.nl