Maandelijks archief: juli 2013

Vogelaarwijk op Curaçao

Er is vandaag veel te doen over het (gebrek aan) succes van de Vogelaarwijken in Nederland. Ook Curaçao kent een Vogelaarwijk. Hij heeft de fraaie naam Fleur de Marie en ligt tegen de wijk Scharloo aan, tot midden 20e eeuw een zeer chique buurt van Curaçao. Fleur de Marie is een zogeheten zelfbouwwijk, waar Shell-arbeiders vanaf de jaren twintig van de 20e eeuw houten huisjes neerzetten.

Fleur de Marie

Oud-premier Miguel Pourier (1938-2013) woonde als kleuter twee jaar in Fleur de Marie en hij bewaarde er goede herinneringen aan. Vanwege de aanleg van de Julianabrug begin jaren zestig werd een deel van Fleur de Marie afgebroken. Dat luidde het begin van de verloedering in.

Daaraan kwam een einde met een grondige opknapbeurt. Eind 2012 kon een geheel vernieuwd Fleur de Marie worden opgeleverd. Zie hiervoor mijn artikel in Trouw van 21 januari 2013: Fleur de Marie

Terug naar DitzSchrijft.nl

De Engelbron op Curaçao

Engelbron

Deze foto kreeg ik van Helma Maduro, bestuurslid van Vrienden van het Archief op Curaçao. Het lichtgekleurde pand rechts moet De Engelbron zijn, een enorm huis aan de Breedestraat dat in 1807 gekocht werd door Johannes Adrianus Engelbron(n). Het huis staat er niet meer en het is nog steeds onduidelijk wanneer het is gesloopt. Waarschijnlijk rond 1932, toen Otrobanda een markt kreeg aan de Naniesteeg. Op 24 oktober 1931 stond in de krant De Amigoe een klein berichtje over de nieuwe markt dat als volgt begint: “Nu het huis afgebroken is, blijkt, dat  aan grondwerk daar nog heel wat te doen is. Met dynamiet moet men zelfs de rotsen laten springen om den grond gelijk te maken.”

Maar we hebben nu een elk geval een beeld van het 18e-eeuwse huis dat tot 1882 in bezit bleef van nazaten van Johannes Engelbron en zo ook die naam kreeg. De ligging, pal aan de Breedestraat Otrobanda, klopt in elk geval met de kaart van Meijer uit 1865.Het uiterlijk komt ook overeen met de beschrijving in de oude koopaktes: een groot huis bestaande uit twee boven- en drie benedenwoningen, dertien afdaken en twee regenbakken.

Het pand grensde aan het huis dat later bekend stond als Centro Democraat, maar dat tegenwoordig helaas een bouwval is.

Terug naar DitzSchrijft.nl