Eerste stoomschip over de oceaan

Het is het eerste stoomschip ter wereld dat de Atlantische Oceaan oversteekt: Zijner Majesteits Raderstoomschip ‘Curaçao’. Met een bemanning van 42 man plus passagiers verlaat het op 26 april 1827 de haven van Hellevoetsluis met bestemming Curaçao. De ‘Curaçao’ dient voor de pakketvaart op de koloniën. Via Madeira en Paramaribo komt het op 8 juni van dat jaar (na 28 dagen) in de haven van Curaçao aan. Het schip meert af aan de voet van de Seru Sablica, waarop Fort Nassau staat, en wordt in de haven begroet met dertien saluutschoten. Het stoomschip keert op 6 juli terug naar Hellevoetsluis, maar op die reis maakt het ook enkele dagen gebruik van de zeilen, die het schip kennelijk nog wel bezit.

De kapitein schrijft daarover: “Hebbende derhalve den overtogt van Curaçao in 24 etmalen afgelegd van welke tijd 23 dagen de machines werkzaam zijn geweest en slechts zeer weinig dagen met voordelige wind gezeild is, behoort ondanks enkele tegenslagen egter de eer alleen aan de Nederlanders als de eerste te zijn geweest onder wiens vlag de reis naar de Indiën en terug door een stoomschip volbragt is.”

De stoomschipverbinding is een initiatief van koning Willem I. Aanvankelijk wil hij het schip in Nederland laten bouwen, als dat niet lukt koopt hij dit schip in Engeland.

Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *