1869: Curaçao krijgt Hof van Justitie

In de nacht van 30 april op 1 mei klinkt vanaf het Curaçaose Fort Nassau een kanonschot. Dit luidt de aanvang in van het Hof van Justitie en betekent het einde van de lekenrechtspraak. Diezelfde dag vindt de installatie plaats van het nieuwe ‘Hof van Justitie en het Kantongeregt’ in de Raadzaal van het Raadhuis. De Raad voor Civiele en Criminele Justitie heet voortaan de Rechtbank en mr. P.C. Prince is de eerste hofpresident. Gouverneur De Rouville spreekt de leden van het Hof toe en meldt dat rechtzoekenden zowel in het civiele als het strafrecht zich veel te lang hebben moeten behelpen met een toepassing van het recht die ‘niet meer tot onzen tyd behoorde’.

Het Stad- of Raadhuis werd in 1860 opgeleverd. Het is gebouwd in de neoklassieke stijl die in die tijd populair was op het eiland.

Dat de juristen veel te lang hebben moeten proberen een verouderde wet in overeenstemming te brengen met de ‘mildere begrippen van onze tyd’. Op deze eerste mei worden ook het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Strafrecht ingevoerd. Na afloop van de bijeenkomst klinkt vanaf het Waterfort een saluut van 21 schoten en speelt het nationale volkslied.

Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *