Maandelijks archief: juli 2016

Geboortedag George Maduro

Slechts weinigen weten hoe het Scheveningse Madurodam aan zijn naam komt. Je denkt al gauw dat Maduro een ander woord voor miniatuur is. Samen met het bekende achtervoegsel ‘dam’ kom je zo vanzelf op de naam voor dit Nederlandse amusementsstadje.

Mooi niet. Madurodam isgeorge maduro 100 jaar genoemd naar de Curaçaose verzetsheld George Maduro, die vandaag 100 jaar geleden werd geboren. Deze Leidse rechtenstudent maakte zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zo verdienstelijk dat koningin Wilhelmina hem in 1946 postuum onderscheidde met de Militaire Willemsorde.

Maar hoe komt onze nationale attractie aan de naam van een Curaçaose oorlogsheld? En wat deed die Curaçaoënaar trouwens in Nederland? Eerst maar het antwoord op de laatste vraag. Als tienjarige vertrok George, telg van een oud joods zakengeslacht, naar Nederland, waar hij na de middelbare school naar Leiden vertrok om er rechten te studeren.

In 1936 volgde Maduro als dienst­plichtige een opleiding tot reserve‑officier. De Tweede Wereldoorlog was in 1940 amper uitgebro­ken, of Maduro moest zijn leidinggevende capaciteiten bewijzen. De Duitsers hadden op dat moment de Villa Dorrepaal bij Rijswijk in handen, en aan Maduro de opdracht hen ervan te weerhouden Den Haag in te nemen. Met gevaar voor eigen leven leidde hij een peloton van vijftien man. Door met één mitrailleur telkens vanaf een andere plek te vuren, leek het net leek alsof hij over veel meer mitrailleurs beschikte: de Duitsers kozen het hazenpad.

Kort daarna sloot Maduro zich bij het george maduroverzet aan, maar hij werd opgepakt. Na zijn vrijlating in december 1941 dook hij onder en hielp hij piloten via Spanje en Portugal naar Engeland. De Gestapo kreeg hem in 1943 opnieuw te pakken toen hij probeerde zich bij de Nederlandse strijdkrachten in Engeland aan te sluiten.Hij overleed op 9 februari 1945 in het concentratiekamp Dachau aan vlektyphus.

Hoe komt Madurodam nu aan zijn naam? Zijn ouders, Joshua en Rebecca Maduro, waren kapot van de dood van hun enige zoon. Ze wilden graag de herinnering aan George in Neder­land levend houden,  met een blijvend monument verbonden aan een goed doel. Hun vriendin Beppie Boon‑van der Starp bracht hen op het idee van een mini­stad, die in Engeland al bestond en waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan ziekenhuizen in Londen. Zo ontstond Madurodam waarvoor de Madu­ro’s een startkapitaal van 100.000 gulden leverden, een fors bedrag in de naoorlogse jaren.

Het goede doel werd een studentensanatorium. Dat bestaat niet meer, maar nog steeds keert Madurodam jaarlijks een deel van de opbrengst uit aan goede doelen. Precies zoals de Maduro’s het voor hun zoon wensten.  Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Ren Janina ren! en de vluchtelingenproblematiek

Wij hameren er steeds weer op: onze roman over Janina Katz is een universeel verhaal over kinderen op de vlucht. Dat hadden ze in Edam goed begrepen. Wij werden uitgenodigd voor een panelgesprek met programmamaakster Leontien Rosier en José van Boeckel, jeugdbeschermer voor vluchtelingen bij Nidos.

Edam 14 juli 2016In een volle cafézaal van Hotel De Harmonie sprak programmamaakster Leontien Rosier op 14 juli met ons drieën over de raakvlakken tussen de roman en jonge, alleenstaande vluchtelingen.

José maakte duidelijk dat met name Eritrese vluchtelingenkinderen nu hetzelfde doormaken als Janina Katz 75 jaar geleden. Jongeren die net als Janina na een aantal jaar hun moeder of vader niet meer herkennen, die, net als Janina, vaak door hun ouders gestuurd worden omdat ze hopen hun kind op die manier te kunnen redden van het oorlogsgeweld en die traumatische ervaringen hebben wanneer ze eenmaal in Nederland zijn aangekomen.

Dank aan de organisatie van dit Boek&Café, Janneke Rijpstra, en aan Siem Kees Slegt van Hotel de Harmonie, waar we een uitstekende nachtrust genoten. En aan boekhandel Het Leesteken uit Purmerend, die zijn stapel Ren, Janina, ren! aan het publiek verkocht.  Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Politiek en Ren, Janina, ren!

Donderdag, precies 75 jaar na de bezetting van Chorostków door de Duitsers, boden Marjan Brouwers en ik onze roman Ren, Janina, ren! aan D66-leider Alexander Pechtold aan. In mei hadden we al een exemplaar overhandigd aan premier Bernard Whiteman van Curaçao, nu werd het tijd om Janina’s verhaal onder de aandacht van de Haagse politiek te brengen. pechtold LR 7 juli 2016

Janina’s verhaal – ze ontkwam aan deportatie en moest zien te overleven in bezet Polen – is het verhaal van zoveel vluchtelingen. Nog altijd zijn er kinderen als Janina op de vlucht voor oorlogsgeweld. Vaak komen ze er net als zij helemaal alleen voor te staan en moeten ze zich zien te redden in een vijandige, gevaarlijke wereld. Die kinderen hebben hulp nodig.

Janina’s verhaal is beslist niet het zoveelste verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Janina’s verhaal is van alle tijden en is juist nu extra actueel. Dat is precies de reden waarom wij van harte hopen dat Alexander Pechtold niet de laatstepoliticus is die ons boek leest en het verhaal van Janina verder brengt.  Terug naar www.DitzSchrijft.nl