Maandelijks archief: juni 2015

De Tene Korsou Limpi-straat

Het moest maar eens afgelopen zijn met de vervuilde wegen van Curaçao, vonden huisarts Alex Roose, brandweerman Luthwin Cicilia en Hendrik Ignacio. Samen ontdeden ze een twee kilometer lange straat van bermvuil. Vrijdag doopten ze deze straat de Tene Korsou Limpi-straat, ofwel: de Houd Curaçao Schoon-straat.

tene Korsou limpi2

Curaçao is berucht om de illegale vuilstort langs de kant van de weg. Hoewel veel supermarkten al geen plastic tasjes meer aanbieden, zie je het bekende witte plastic nog overal in de bermen en bij de stranden liggen. Geflankeerd door blikjes, flessen, plastic bekertjes en andere rotzooi zoals afgedankte ijskasten of wasmachines. De initiatiefnemers haalden alleen al in de Tene Korsou Limpi-straat meer dan honderd grote plastic zakken met vuilnis op.

Ze betrokken de nabije school, het Kolegio Santa Clara, bij hun project, door de leerlingen van groep 8 in 32 talen de tekst Houd Curaçao Schoon op evenzovele bordjes te laten schilderen. Een herinnering voor iedereen om geen blikjes, plastic bekertjes of bierflesjes op straat te gooien.

Toch lag er op de ochtend van de onthulling van het straatnaambordje alweer het nodige plastic en vuilnis langs de kant van de weg. Vechten tegen de bierkaai dus?

Alex Roose spreekt de pers, leerlingen van het Kolegio Santa Klara en belangstellenden toe.

Alex Roose spreekt de pers, leerlingen van het Kolegio Santa Klara en belangstellenden toe.

Roose: “Misschien, maar we hebben wel de kinderen van de school bereikt, door hen die bordjes te laten schilderen. Die hangen nu om de zoveel meter aan elektriciteitspalen. En we willen hiermee duidelijk maken dat dit zo echt niet langer kan. Er moet een wet komen die illegale vuilstort strafbaar maakt.”

De huisarts ziet de vuile wegen van het eiland niet alleen als schadelijk voor het toerisme, hij noemt ook het gevaar voor de volksgezondheid. “Vervuiling is veel slechter dan we denken. Het faciliteert ziektes zoals chikungunya, waarvan nu één op de vier Curaçaoënaars last heeft. De bestrijding van deze ziekte begint niet met het sproeien van muggengif over broedplaatsen, omdat muggen de ziekte overbrengen, maar met het voorkomen dat er broedplaatsen worden geschapen. Het voorkomen van vervuiling dus.”

De initiatiefnemers zijn zelf ook illegaal bezig geweest: de straatnamencommissie heeft de straat nog geen naam gegeven, dus de door hen gegeven naam is allesbehalve officieel. Desondanks hopen ze vurig dat de straat Tene Korsou Limpi-straat mag blijven heten.    Terug naar www.DitzSchrijft.nl

De Tijgermug

bloedzuigers2 CC1671853Volgens de Curaçaose arts dokter Rojer was een aderlating (bijvoorbeeld met bloedzuigers) een probaat middel tegen gele koorts.Tot begin 20e eeuw had men namelijk geen idee dat de tijgermug deze ziekte overbracht. Nu weten we wel beter. De tijgermug – Aedes aegypti – brengt ook dengue over en chikungunya, een ziekte die momenteel door het Caribisch gebied waart en ook op Curaçao veel slachtoffers maakt. Niet dodelijk, maar je blijft wel weken tot maanden last houden van reuma-achtige gewrichten. Voor alle ins en outs over gele koorts in de 19e eeuw op Curaçao, zie mijn artikel in de Ñapa van 21 juni 2015: Gele Koorts artikel Ñapa. Terug naar www.DitzSchrijft.nl

De mooiste wandel- en fietsroutes

In totaal elf van de 22 bestemmingen uit dit net uitgekomen boek: De mooiste wandel- en fietsroutes

zijn door mij bezocht en beschreven. Ze werden eerder gepubliceerd in De Reisgids, een tweemaandelijkse uitgave van de Consumentenbond. De redactie heeft er een heleboel weetjes over (elektrische) fietsen en wandelen aan toegevoegd. Zie daarvoor ook het inkijkexemplaar. Bij die inleidende verhalen staat onder meer een door mij geschreven artikel over het meenemen van de fiets naar het buitenland. Helaas is een aantal bestemmingen van de CityNightLine afgelopen jaar vervallen. Het is een ideale manier om je fiets mee te nemen. Hopelijk komt hij ooit weer terug.

Als ik het boek doorblader en mijn persoonlijke favoriete bestemming moet noemen, dan wordt dat Bad Bentheim en omgeving. Met het Nationalpark Müritz op een tweede plaats. Als ook de fiets/wandeltochten in Engeland, Ierland of Schotland waren meegenomen, dan zouden die zeker op een eerste plek staan. En over het Kanaal varen handige veerboten die je fiets voor (bijna) niets meenemen.  Terug naar www.DitzSchrijft.nl

Artsenopleiding op Curaçao

Het Sint Elisabeth Hospitaal in 1905

Het Sint Elisabeth Hospitaal in 1905

In dit Curaçaose ziekenhuis worden alweer enkele decennia co-assistenten uit Groningen opgeleid. Sinds 1816 is er het nodige veranderd in de opleiding van artsen. Destijds had je nog chirurgijns (voor de heelkunde) en geneesheren (voor de inwendige ziektes). Maar van de elf Curaçaose chirurgijns bleken er in 1816 maar zes over een geldig diploma te beschikken. Hoe het verder ging met de artsenopleiding staat in dit artikel, dat op 30 mei 2015 in de Ñapa verscheen: Artsenopleiding.   Terug naar www.DitzSchrijft.nl